Gravad Lax.

Igår morse gravade jag laxen....något jag gör 2-3 gånger /år....
.
Det är gott och faktiskt lättare än många tror.
.
Det här behöver du:
.
.
.
Lax.
.
Hel vitpeppar.
.
Grovt salt.
.
Strösocker.
.
Färsk Dill.
.
.
Laxen
Jag brukar köpa en hel som jag rensar och file'ar...Det är kladdigt och ganska bökigt de första gångerna,men betydligt billigare än att köpa 2 färdiga file'er.
Ett måste är en liten plattång att dra ut benen med...dem vill man inte få i munnen då det är dags att äta den.
.
.
Hel vitpeppar (1 1/2 msk) stöts i en mortel...eller hackas på en skärbräda.
.
.
Grovt salt + strösocker blandas hälften av varje (1 dl)
.
.
Strö ut socker,salt och peppar i botten på en form.
.
.
Dill även stjälkarna.
.
.
Dela laxen på mitten..om det behövs...lägg skinsidan ned...strö på socker /salt och peppar+ dill.
.
.
Lägg på " motsvarande sida...
.
.
Täck med socker/salt, peppar och dill.
.
.
Lägg på ett smör/bakplåtspapper ( blir mindre kladdigt) ställ på en mindre form.
.
.
Lägg "tyngder" i den mindre formen....jag brukar använda sådant som ändå ska vara i kylskåpet....mjölk,juice eller glasburkar....i det här fallet 3 1/2 kg.
.
Sedan in i kylskåpet.
Jag brukar göra laxen 3 dagar innan den ska ätas....och tar sedan ut den morgon och kväll....lyfter bort den lilla formen...pappret....och vänder på bitarna....sockret och saltet smälter till en tunn sås...
innan man serverar den....skrapas det mesta av pepparen bort med en kniv och dillen....bitarna läggs tillbaka mot varandra och läggs i plastpåsar och förvaras i kylen....skärs i tunna skivor och serveras med gravlax sås.
Ni får recept på det senare.
.
Har ni aldrig gjor gravlax tidigare....prova....Man kan verkligen frossa i lax om det är något man gillar.
.
Rökt lax...däremot...köper jag alltid...
Vi Hörs!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0